Casele încondeiate de la Ciocăneşti

By corinazamfir / august 23, 2016

De câteva decenii bune încoace, Ciocăneşti a devenit o perlă a Bucovinei, care atrage anual mii de turişti.

Comuna Ciocăneşti este situată în nordul ţării între Suceava şi Vatra Dornei. În acest loc unic în ţară, desprins parcă din poveşti, cele circa 600 de case din mica comunitate formează un adevarat muzeu în aer liber. Pereţii fiecăreia poartă motive tradiţionale de genul celor pe care le găsim pe ouăle încondeiate.

Denumirea comunei vine de la principala activitate a locuitorilor de altădată, aceea de a ciocăni (bate) fierul. Se spune că aici locuiau fierarii preferaţi ai lui Stefan cel Mare, făuritori de săbii încercate în multe lupte în timpul domniei sale.

Povestea caselor începe în anii ’50, când o gospodină a avut o idee care s-a transformat într-o viziune artistică, care urma să dea startul unei transformări estetice a satului, care continuă şi în zilele noastre. Din dorinţa de a-şi împodobi cât mai frumos şi original casa, Leontina Ţăran, gospodina din satul Ciocăneşti, s-a gândit să aplice pe pereţii casei sale modelele din hainele tradiţionale. După acest demers, casa Leontinei a fost declarată muzeu. Ceilalţi săteni nu s-au lăsat mai prejos şi şi-au decorat casele după aceeaşi idee. Odată cu trecerea anilor, primăria comunei Ciocăneşti a început să coordoneze toate aceste lucrări artistice, finanţând toate lucrările de pictură.

Casele au ajuns astfel să semene cu nişte ii tradiţionale româneşti, împodobite cu motive populare desenate predilect cu roşu, verde, negru şi galben. Până şi biserica din comună are pereţii exteriori decorati cu motive florale. Casele sunt pictate şi în interior, iar pereţii sunt decoraţi cu bundiţe, catrinţe şi cămăşi înflorate, toate de o frumuseţe extraordinară facute cu migală şi purtate de câteva generaţii.

Satul găzduieşte şi un muzeu al ouălor încondeiate, adevarate opere de artă populară în miniatură care imită, la o altă scară, decoraţiunile de pe faţadele caselor.

sursa: Romanianruraltourism.drupalgardens.com, lataifas.ro, casepractice.ro, Obiective-turistice.com

foto: Flick.com/Marylinn Taylor / Romanianruraltourism.drupalgardens.com


  • URMĂREȘTE RURAL