Oamenii pot consuma legume crescute pe Marte

By corinazamfir / august 23, 2016

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wageningen din Olanda au anunţat că au reușit să obțină recolte bogate pentru zece culturi diferite, legume şi cereale comestibile, inclusiv ridichi, mazăre, roșii sau secară, crescute pe un sol asemănător cu cel de pe Planeta Roşie, Marte, potrivit Daily Mail.

Testele au indicat faptul că plantele nu conțin „niveluri periculoase” de metale grele, iar cercetatorii au declarat rezultatele ca fiind promițătoare.
Acest lucru sugerează că ar putea fi într-adevăr posibil pentru astronauți să-şi cultive hrana într-o lume străină. Solurile planetei Marte sunt cunoscute pentru conținutul de metale grele toxice, cum ar fi plumbul, arsenicul și mercurul.

,,Aceste rezultate remarcabile sunt foarte promiţătoare. Este important să putem testa cât mai multe soiuri, pentru a ne asigura că următoarele colonii de pe Marte vor avea acces la o gamă largă de alimente” a declarat directorul proiectului, ecologistul Wieger Wamelink, cercetător la Universitatea din Olanda, citat de Daily Mail.

Folosind solurile concepute pentru a le imita pe cele de pe Marte,cercetătorii olandezi au adăugat iarbă verde proaspătă și gunoi de grajd înainte de a da plantelor apa necesară. Plantele au fost cultivate într-o casă de sticlă la condiții constante de temperatură, umiditate și lumină și în conformitate cu atmosfera de pe pământ.

„Acest lucru se datorează faptului că ne așteptăm ca această creştere a primei culturi pe Marte și pe Luna va avea loc în încăperi subterane, pentru a proteja plantele de mediul ostil, inclusiv radiații cosmice”, a declarat Dr. Wamelink, citat de Daily Mail

În timp ce ei se luptau să cultive plante în solul care îl simulează pe cel de pe Lună, cele cultivate în solul care îl simulează pe cel de Marte au înflorit și şi s-au dezvoltata aproape la fel de bine cum o fac pe Pământ.

Cultivarea plantelor pe un sol asemănător cu cel de pe Marte reprezintă doar o mică parte din efortul pe care cercetătorii îl fac pentru a afla dacă agricultura pe Marte va fi posibilă.

Chiar şi pe termen scurt, va fi necesară producerea unei cantităţi uriaşe de apă pentru a întreţine culturile. Există mai multe metode prin care se poate obţine acest rezultat, la scală mică pentru început.

Primele misiuni vor aduce de pe Pământ rezerve de apă, ca mai apoi să utilizeze rezervele de gheaţă de pe planetă.

NASA și alte agenții spațiale internaționale speră să-şi poată trimite oamenii să trăiască pe suprafața planetei Marte pentru perioade lungi de timp, către anul 2030. Proiecte similare de a stabili colonii pe Marte sunt urmărite şi de miliardarul Elon Musk și de compania olandeză Mars One, mai arată sursa citată.

Costurile imense de asigurare a apei, alimentelor și a altor produse de bază necesare pentru a sprijini viața în spațiu, va face, probabil, ca coloniştii să fie capabili să-şi asigure mâncarea pe Marte. În acest sens, creșterea culturilor în sol marțian este văzută ca un pas important.

foto: AFP/Getty Image/Daily Mail


  • URMĂREȘTE RURAL