Observator pentru zimbrii

By corinazamfir / august 23, 2016

Turiştii care vizitează Zimbrăria Neagra, din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, vor putea admira animalele în habitatul lor natural, dintr-un observator pe trei nivele, construit de Direcția Silvică Dâmbovița. Ideea i-a încântat pe turişti al căror număr a început să crească după darea în folosinţă a acestui observator.

”Cel vechi nu asigura protecție vizitatorilor, iar în ultimii ani sub 5.000 de vizitatori pe an nu au fost. În două săptămâni, cât a fost săptămâna altfel, am avut peste 1.200 de vizitatori. Această zimbrărie este cea mai mare din țară. Avem 37 de zimbri, de la 3-4 luni, până la 12-13 ani.” a declarat Costel Preda, director Direcția Silvică Dâmboviţa, pentru Gazeta de Dâmboviţa.

Observatorul de la Zimbrăria Neagra‬, din cadrul Ocolului Silvic ‪‎Bucşani‬ are trei nivele, 10-12 metri înălțime, care asigurată vizibilitatea. El este dotat, de asemenea, și cu binocluri. Ridicarea observatorului a costat 150.000 lei, banii fiind asigurați din bugetul Direcției Silvice Dâmboviţa, informează Gazeta de Dâmboviţa.

Potrivit paginii oficiale a Zimbrăriei Neagra, aceasta s-a înființat în anul 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. In 1983, au fost aduși la Bucșani 18 zimbrii din țară, dar și câteva exemplare din străinătate. Chiar dacă trăiește în captivitate, zimbrul‬ este un ‪‎animal‬ mândru și sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni. Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul al XIX-lea, datorită vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, țara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervația de la Hateg. In afară de Hațeg și Bucșani, în România mai sunt două rezervații‬ de zimbri: la Dragoș Vodă‬ (Neamț) și la‪ Vama Buzăului‬ (Brașov).

Zimbraria Neagra din cadrul Ocolului silvic Bucșani, judeţul Dâmbovița, este situată la circa de 80 de kilometri de Bucureşti.

foto: gazetadambovitei.ro


  • URMĂREȘTE RURAL