Turiştii care vizitează Zimbrăria Neagra, din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, vor putea admira animalele în habitatul lor natural, dintr-un observator pe trei nivele, construit de Direcția Silvică Dâmbovița. Ideea i-a încântat pe turişti al căror număr a început să crească după darea în folosinţă a acestui observator.
”Cel vechi nu asigura protecție vizitatorilor, iar în ultimii ani sub 5.000 de vizitatori pe an nu au fost. În două săptămâni, cât a fost săptămâna altfel, am avut peste 1.200 de vizitatori. Această zimbrărie este cea mai mare din țară. Avem 37 de zimbri, de la 3-4 luni, până la 12-13 ani.” a declarat Costel Preda, director Direcția Silvică Dâmboviţa, pentru Gazeta de Dâmboviţa.
Observatorul de la Zimbrăria Neagra, din cadrul Ocolului Silvic Bucşani are trei nivele, 10-12 metri înălțime, care asigurată vizibilitatea. El este dotat, de asemenea, și cu binocluri. Ridicarea observatorului a costat 150.000 lei, banii fiind asigurați din bugetul Direcției Silvice Dâmboviţa, informează Gazeta de Dâmboviţa.
Potrivit paginii oficiale a Zimbrăriei Neagra, aceasta s-a înființat în anul 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. In 1983, au fost aduși la Bucșani 18 zimbrii din țară, dar și câteva exemplare din străinătate. Chiar dacă trăiește în captivitate, zimbrul este un animal mândru și sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni. Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul al XIX-lea, datorită vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, țara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervația de la Hateg. In afară de Hațeg și Bucșani, în România mai sunt două rezervații de zimbri: la Dragoș Vodă (Neamț) și la Vama Buzăului (Brașov).
Zimbraria Neagra din cadrul Ocolului silvic Bucșani, judeţul Dâmbovița, este situată la circa de 80 de kilometri de Bucureşti.
foto: gazetadambovitei.ro