Agricultura ecologică în Uniunea Europeană


By danielion / noiembrie 03, 2019

Agricultura ecologică este metoda agricolă care are ca scop producerea de alimente folosind substanțe și procese naturale

POSTARI ASEMANATOARE

Scopurile agriculturii ecologice

Agricultura ecologică este metoda agricolă care are ca scop producerea de alimente folosind substanțe și procese naturale. Aceasta înseamnă că agricultura ecologică tinde să aibă un impact limitat asupra mediului, deoarece încurajează:

 • Utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale
 • Menținerea biodiversității
 • Conservarea echilibrelor ecologice regionale
 • Îmbunătățirea fertilității solului
 • Menținerea calității apei

În plus, regulile de agricultură ecologică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.

Reglementările Uniunii Europene (UE) privind agricultura ecologică sunt astfel concepute pentru a oferi o structură clară pentru producția de mărfuri organice pe întreg teritoriul UE. Aceasta va satisface cererea consumatorilor de produse organice de încredere, oferind în același timp o piață echitabilăA pentru producători, distribuitori și comercianți.

Construirea încrederii în agricultura ecologică

Pentru ca fermierii să obțină beneficii din metodele de agricultură ecologică, consumatorii trebuie să aibă încredere în respectarea regulilor privind producția ecologică. Prin urmare, UE menține următorul sistem strict de control și aplicare pentru a garanta că normele și reglementările organice sunt respectate în mod corespunzător. Întrucât agricultura ecologică face parte dintr-un lanț de aprovizionare mai mare, care cuprinde sectoarele de prelucrare, distribuție și vânzare cu amănuntul, acestea sunt supuse, de asemenea, verificărilor.

 • Fiecare membru al UE numește „organe de control sau autorități” pentru a inspecta operatorii din lanțul alimentar ecologic. Producătorii, distribuitorii și comercianții de produse ecologice trebuie să se înregistreze la organismul local de control înainte de a li se permite să își comercializeze produsele alimentare sub formă de produse ecologice;
 • După ce au fost inspectate și verificate, li se va acorda un certificat pentru a confirma că produsele lor respectă standardele organice;
 • Toți operatorii sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a se asigura că aceștia continuă să respecte regulile;
 • Alimentele ecologice importate sunt, de asemenea, supuse procedurilor de control pentru a garanta că acestea au fost, de asemenea, produse și expediate în conformitate cu principiile organice.

Logo-ul pentru „organic”

Logo-ul „organic” dă o identitate vizuală coerentă produselor ecologice produse din Uniunea Europeană vândute în UE. Acest lucru facilitează identificarea produselor ecologice pentru consumatorii din UE și îi ajută pe fermieri să le comercializeze în toate țările UE.

Logo-ul organic poate fi utilizat numai pentru produsele care au fost certificate ca organice de către o agenție sau organism de control autorizat. Aceasta înseamnă că au îndeplinit condiții stricte cu privire la modul în care sunt produse, transportate și depozitate.

Agricultura ecologică după 2021

Agricultura ecologică este o zonă cu creștere rapidă în agricultura europeană, ceea ce este un rezultat direct al interesului crescut al consumatorilor pentru produsele ecologice. Ca răspuns la provocările pe care le prezintă această expansiune rapidă și pentru a oferi un cadru legal eficient industriei, UE a adoptat o nouă legislație care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Exemple de modificări care vor fi făcute includ:

 • Consolidarea sistemului de control, contribuind la creșterea încrederii consumatorilor în sistemul ecologic al UE;
 • Noi reguli pentru producători, ceea ce va face mai ușor pentru fermierii mici să se transforme în producție ecologică;
 • Noi reguli privind produsele organice importate pentru a se asigura că toate produsele ecologice vândute în Uniunea Europeană sunt de același standard;
 • O gamă mai mare de produse care pot fi comercializate sub formă de produse ecologice.

Sursa: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organics-glance_en

Răspunde


Articole recente


Top articole


 • URMĂREȘTE RURAL