Perspective agricole UE 2019-2030: Pesta porcină africană continuă să afecteze piața mondială a cărnii


By danielion / decembrie 25, 2019

POSTARI ASEMANATOARE

Se preconizează ca producția de lapte din UE să crească, așa cum cererea de păsări de curte, atât în UE cât și global, va crește constant în perioada de referință. Acestea sunt doar câteva dintre proiecțiile pentru piețele de lapte și carne din perspectiva agricolă a Uniunii Europene pentru raportul 2019-30 publicat la 10 decembrie 2019 de Comisia Europeană.

Laptele și produsele lactate

Între 2019 și 2030, cerințele de sustenabilitate vor conduce la o creștere moderată a producției de lapte din UE, atingând 179 de milioane de tone în 2030 (față de 168 de milioane de tone în 2019). Este probabil ca sectorul să își adapteze practicile agricole la creșterea producției, reducând totodată efectivul (așteptat cu 1,4 milioane de vaci), permițând astfel reducerea emisiilor. Cu toate acestea, se așteaptă ca UE să rămână principalul furnizor global de produse lactate.

O mare parte din creșterea producției de lapte din UE va fi destinată procesării brânzeturilor (24%) datorită cererii globale susținute și a creșterii utilizării industriale interne. Se preconizează că producția de brânză va crește de la 10,8 milioane de tone în 2019 la 11,5 milioane de tone în 2030.

Se presupune că, consumul de lapte în UE va scădea pe termen mediu, în timp ce cererea UE de unt ar putea continua să crească. Ca răspuns la această cerere, se prevede că producția de unt a uniunii va crește de la 2,5 milioane tone la 2,7 milioane tone.

Carnea

Recentul focar de pestă porcină africană are un impact puternic asupra pieței mondiale a cărnii. Pe termen scurt, va conduce exporturile UE către China pentru toate tipurile de carne, în special pentru cea de porc. Se preconizează că această boală va introduce incertitudini cu privire la modelele de ofertă și comerț global pe termen lung. În plus, cu o ofertă mai mică de carne de porc pe piața UE, această situație ar putea conduce la modificări ale obiceiurilor de consum.

Impus de cerințele societății, incluzând preocupări sociale, etice, de sănătate și de mediu, se estimează că un consum anual de carne al UE va scădea cu 1 kg pe cap de locuitor, ajungând la 68,6 kg pe cap de locuitor în 2030. Consumul pentru sectorul cărnii de vită va scădea de la 10,8 kg pe cap de locuitor 2019 până la 10 kg pe cap de locuitor în 2030. Aceasta se va reflecta într-o scădere proiectată de 9,4% a producției de carne de vită din UE în perioada de perspectivă, în ciuda unei creșteri ușoare a prețurilor de carne de vită către 2030. Cu toate acestea, oportunitățile comerciale ar putea duce la exporturi mai mari de carne de vită din UE .

În schimb, se estimează că cererea UE de păsări de curte va crește constant între 2019 și 2030. Producția UE ar putea ajunge la 16,5 milioane de tone până în 2030, cu un consum al UE de 26,6 kg pe cap de locuitor până în 2030 și o cerere globală în continuă creștere.

Creșterea cererii globale de carne de porc ar trebui să conducă la o creștere pe termen scurt a producției de porc din UE și la prețuri mai mari. Acest aspect din urmă ar putea duce la o scădere mai puternică a consumului UE față de cel planificat. Cu toate acestea, atunci când piața asiatică a cărnii se va redresa, producția UE va fi în scădere puternică, odată cu prețurile.

Raportul de perspectivă agricol al UE pentru anii 2019-30 conține toate datele relevante ale pieței, însoțite de o explicație a presupunerilor și o descriere a mediului macroeconomic. Proiecțiile și scenariile descrise în raport au fost discutate în cadrul conferinței anuale agricole a UE, care a avut loc la Bruxelles în perioada 10-11 decembrie 2019.

foto: www.pexels.com

sursa: https://ec.europa.eu/info/news

Răspunde


Articole recente


Top articole


  • URMĂREȘTE RURAL