Diversitatea mediului rural şi conservarea biodiversităţii, prin sistemele agricole multi-funcţionale, care ţin cont de bunăstarea animalelor, de ciclurile naturale ale culturilor şi de o abordare proprie a fermierului, departe de practicile intensive, fac ca în Maramureş să întâlnim produse tradiţionale, de calitate pentru consumatori, cum ar fi brânzeturile de Petrova, mierea cu miez de nucă sau dulceaţa de afine.
Familia Mihalca, din localitatea Petrova, județul Maramureș, deține o fermă certificată ecologic care produce unul dintre cele mai apreciate tipuri de cașcaval din zonă. Resursele care stau în spatele acestui cașcaval special sunt, în primul rând, membrii familiei Mihalca și angajații fermei, 40 de vaci și câteva secrete. Primul secret este „crestăteaua„, iarba care crește numai pe dealurile Petrovei, unde pasc vitele familiei Mihalca. Această iarbă de pe altitudini dă un gust deosebit laptelui prelucrat apoi în cașcaval.
Al doilea secret îl reprezintă procesul tehnologic de obținere a cașcavalului, foarte bine pus la punct. Se face focul în cuptoare, numai cu lemn de fag sau stejar și se toarnă în bazine laptele muls proaspăt, care se încălzește la o anumită temperatură. Se adaugă cheag natural, iar după închegare compoziția se prelucrează, obținându-se cașul. Apoi cașul se topește în apă amestecată cu slatină provenită dintr-o fostă mină de sare. Amestecul obținut se toarnă în forme, apoi se lasă la maturat.
Spre deosebire de cașcavalul disponibil în supermarketuri, cașcavalul de Petrova, ca toate produsele lactate tradiționale de altfel, nu conține conservanți, este natural și mult mai sănătos. Mai mult, produsele fermei din Petrova au o strânsă legătură cu conservarea naturii și păstrarea peisajelor naturale : iarba pentru fân este cosită manual, numai în lunile iulie- august, după ce se scutură florile și se împrăștie sămânța acestora.
Contribuția familia Mihalca la dezvoltarea economiei locale nu este una de neglijat. Ferma pune la dispoziție locuri de muncă și, în același timp, contribuie la perpetuarea tradițiilor în zonă, atât de strâns legate de dezvoltarea turismului.
sursa: WWF, agriculturae.ro
foto: © WWF