Gunoi îngropat cu buldozerul în Apuseni


By ioanapelau / august 29, 2016

O primărie din Bihor este acuzată de comisarii Gărzii de Mediu că a acoperit cu buldozerul gunoaiele aruncate în Parcul Natural Apuseni. Gravitatea acestor fapte le-a adus ediliilor din Budureasca o aendă record de 100 de mii de lei. Oamenii legii au în vizor și alte primării din zonă, care se pare că ar fi procedat în acelaşi mod, informează digi24.ro.

Totul a pornit de la sesizările venite din partea populaţiei. Autorităţile de mediu au constatat că mai multe zone ale Parcului Natural Apuseni au fost transformate în adevărate gropi de gunoi.

„Am rămas neplăcut surprins de ceea ce am găsit în zona şesului Padiş şi nu numai: am găsit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deşeuri”, a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru Digi24

Primăria comunei Budureasa a primit un termen de 30 de zile ca să ecologizeze zona, însă a produs un dezastru şi mai mare.

 „Au colectat o mică parte din deşeuri, celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru. S-a intervenit antropic cu excavatoare; se şi poate vedea cum s-a spart dolina. Suntem într-o zonă de protecţie integrală, o zonă în care efectiv nu se poate interveni antropic sub nici o formă”, a relatat Robert Szep

Reprezentanţii primăriei Budureasa recunosc că au folosit un excavator.

„Într-adevăr, contract de salubrizare din alte mandate nu a fost încheiat, noi acum am depus documentaţia. Situaţia se moşteneşte de câţiva ani buni, din iresponsabilitatea oamenilor”, a declarat Ionel Lucan, referent în cadrul Primăriei Budureasa, pentru Digi 24.

Acum, încearcă să remedieze problema.

„O să luăm următoarele măsuri: o să punem afişiere, panouri de informare a cetăţenilor să nu se mai arunce deşeuri. O să venim să refacem dolina cât se poate.”

Asta nu-i va scăpa însă de amenzile usturătoare anunţate de comisarii de mediu.

„Primăria Budureasa va fi sancţionată contravenţional cu o amendă de 100 de mii de lei. De asemenea, primăriile care deţin în proprietate terenurile afectate vor fi sancţionate contravenţional cu amenzi de 60 de mii de lei”, a anunţat Daniela Drăcea, comisar în cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu.

Comisarii Gărzii de Mediu continuă în aceste zile controalele în regiune. Ei încearcă să identifice primăriile responsabile pentru fiecare loc unde au fost găsite gunoaie.

foto: www.bzi.ro

Răspunde


Articole recente


Top articole


  • URMĂREȘTE RURAL