Ministerul Agricuturii aprobă instituirea de scheme de ajutoare de stat care vizează tomatele și carnea de porc, considerate cele mai deficitare produse agro alimentare din balanța comercială în acest moment, cu scopul de a reduce importurile și de a asigura consumul de producție internă.
Astfel, fermierii care se ocupă cu creșterea porcinelor pot primi până la 10.000 de euro, iar cei care au plantații de roșii 3.000 de euro, dacă se încadrează în următorul tipar:
„Se acordă ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 10000 euro pentru 200 capete porci grași crescuți în exploatația beneficiarului de la care se obține o producție de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 50 euro/cap.
Se acordă ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 mp spații protejate de la care se obține o producție de minimum 2 kg tomate/mp, justificată cu documente fiscale. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/mp”, potrivit unei ordonanțe a Guvernului publicată pe site-ul MADR.
Programul de susținere pentru produse deficitare este gândit pe o perioadă de opt ani, cu adăugarea a două noi produse anual și cu un impact de 240 de milioane de euro pe an, finanțare din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agricuturii și Dezvoltării Rurale, conform programului de guvernare al PSD.
Măsurile prevăzute în ordonanța Guvernului vor intra în vigoare după ce Comisia Europeană va decide asupra autorizării acordării ajutorului de stat.