Lege pentru calitatea alimentelor – înființarea Registrului Unic


By dan / octombrie 10, 2017

Uniunea Europeană va avea la începutul anului 2019 o nouă lege privind calitatea dublă a alimentelor. Diferențele dintre produsele comercializate de marile lanțuri vor dispărea

POSTARI ASEMANATOARE

Uniunea Europeană va avea la începutul anului 2019 o nouă lege privind calitatea dublă a alimentelor. Diferențele dintre produsele comercializate de marile lanțuri de magazine în vestul Europei, în comparație cu cele din Europa Centrală sau de Est, au ajuns un subiect important pe masa comisarilor europeni, iar aceștia pregătesc o nouă lege care să-i protejeze pe consumatori.

Este de asemenea de subliniat faptul că Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului InfoCons, din România, este cea care a propus la Bruxelles înfiinţarea unui Registru Unic european al tuturor produselor care se comercializează pe teritoriul Uniunii Europene. În cazul în care se constată că un produs e diferit faţă de caracteristicile menționate în acest registru, va fi scos de la vânzare, iar producătorul va fi sancţionat.

Într-un studiu din 2015 al Universității de Chimie și Tehnologie din Praga, Cehia, în care s-au examinat ingredientele din produsele unor brand-uri renumite vândute în magazinele din Germania și Cehia, s-au constatat diferențe ale conținutului menționat pe etichetele acestora. Spre exemplu, conținutul sticlei de un litru de Sprite vândută în supermarketurile din Germania era îndulcit doar cu zahăr. Aceeași băutură carbogazoază, era îndulcită în Cehia cu fructoză și sirop de glucoză, având în plus și îndulcitori artificiali precum aspartam și acesulfam. De asemenea, prețul băuturii carbogazoase din Cehia, era ușor mai mare decât cel din Germania. De partea cealaltă, Coca-Cola, producătorul băuturii Sprite, a replicat că această abordare este una „simplistă”, deoarece compoziția îndulcitorilor din Cehia este de asemenea bazată pe practica producătorilor locali și pe gustul format în rândul populației cehe și a subliniat și faptul că producerea băuturii Sprite în Cehia este similară cu ceea din Spania sau Statele Unite. România însă nu are o poziţie clară și nu a prezentat un punct de vedere la nivel oficial. În urma acestui studiu, Cehia a solicitat la Bruxelles ca în noua lege să se precizeze clar că produsele aceluiași producător, care arată identic, trebuie să conțină aceleași ingrediente de aceeași calitate pentru tot spațiul european, fără nicio excepție.

În legătură cu această inițiativă legistaltivă, președintele InfoCons, Sorin Mierlea, menționează faptul că „suntem (n.a. România) singurul stat membru din partea estică a Uniunii Europene care nu a trimis o poziţie clară şi concretă versus polonezii, cehii, ungurii, bulgarii, slovenii, slovacii.

surse:

http://stiri.tvr.ro/actualitate

http://www.politico.eu/article

Răspunde


Articole recente


Top articole


  • URMĂREȘTE RURAL