Locuri și peisaje dobrogene – lacul Iacobdeal

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Știați că…

Lacul Iacobdeal, numit de localnicii comunei Turcoaia, din județul Tulcea “La Fântâna” este unic în România prin formă, culoare și modalitate de formare?

Culoarea de smarald a lacului, cu o adâncime apreciată de peste 20 de metri și limpezimea apei, forma de inimă, creează o imagine spectaculoasă, semănând cu un lac glaciar, lucru ce face ca acest loc să fie unic. Este înconjurat de pereți smălțuiți de granit, maluri abrupte și se spune că în adâncimile sale ar trăi pești mari.

Iacobdeal

Vizionând într-o seară de vară filmul ”Aferim” premiat cu „Ursul de Argint” la Festivalul de la Berlin, în 2015 pentru regie (imaginea lacului filmată și în videoclipul melodiei ”Striga”, interpretată de Puya și Inna), am fost fermecată de priveliștea oferită de pelicula acestuia și m-am decis să fac o incursiune la fața locului.

Localitatea Turcoaia din județul Tulcea, cu o populație de 3695 de locuitori după ultimul recensământ făcut în 2002, este o comună formată dintr-un singur sat. Este situată în vecinătatea munților Hercinici, la paralela de vest al muntelui Iacob – Deal. Ea se învecinează în Nord cu teritoriul comunei Greci, în Est și Sud-Est – cu teritoriul comunei Cerna, în Sud teritoriul comunei Peceneaga, iar în Vest Brațul Măcin. Distanța fața de Tulcea este de 64 km. Majoritatea locuitorilor sunt români (98,02%). Pentru 1,95% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,99%). Pentru 1,95% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Comuna Turcoaia are o climă temperat-continentală cu influențe sub-mediteraneene, verile sunt fierbinți cu precipitații reduse, iar iernile nu prea reci cu vânturi puternice. Circulă o Legendă care spune că pe vremuri în acea zonă locuia un turc care avea o oaie, iar cei care poposeau la el peste noapte, întrebați fiind unde au înnoptat răspundeau : ,,La Turcu cu oaia!”, de aici și numele Turcoaia.

În trecut a mai existat un sat pe teritoriul comunei ce se numea Iglița. Aceasta, în timpul stăpânirii otomane aparținea cetății Troesmis, cetate aflată la 3 km de Turcoaia unde, după ce tracii au cucerit-o de la geți, și-au stabilit aici garnizoana. Ulterior devine greacă, romană și înflorește în epoca bizantină dar, prin cotropirile repetate de către popoarele migratoare, aceasta se transformă într-o ruină. Cetatea Troesmis, oraș antic ce ocupa suprafața întinsă între Balta Iglița, dealul Piatra Râioasă și comuna Turcoaia, pentru o vreme lagăr al Legiunii a V-a Macedonica, se află în nord-vestul Dobrogei, pe malul brațului Măcin Dunărea Veche.

Spre Lacul Iacobdeal din Tulcea, eu am urmat ruta Cataloi – Nalbant – Cerna – Turcoaia. Până la intrarea în sat, drumul se bifurcă, se urmează la stânga pe drumul Carierei. Din loc în loc, e scris de mână de către proprietar, pe niște roci mari : ,,SPRE LAC”.

Se mai poate ajunge pe ruta DN22D Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia pe DJ222H 2,5 km până la intersecție, apoi spre stânga aproximativ 3 km. Punct de reper: drumul care urmează după construcțiile dezafectate ale fostei cariere.

După Autostrada Soarelui se iese la Cernavodă și se urmează DJ22A Cernavodă – Capidava – Saraiu – Topolog, apoi DJ22D Ciucurova – Horia – Măcin. După ieșirea din localitatea Cerna se merge până la borna kilometrică 19 și înainte de aceasta se ia la stânga pe un drum plin de pietriș care duce pe la Cariera Cerna, iar în față se vede cum șoseaua urcă și în vârful pantei se găsește lacul nostru. Drumul este cu pietriș mărunt și este practibil și cu o mașină cu garda mai jos, dar până la baza dealului unde se gasește lacul. De acolo lași mașina și mergi pe jos 300 metri.

Am ajuns la Lacul Iacobdeal într-o după-amiază de vară și am fost surprinsă…imaginile creionate parcă dintr-o carte, stânca albă ruptă parcă dintr-o insula grecească oferea suport de trambulină pentru tineri îndrăzneți, dornici de adrenalină. În culorile amurgului lacul părea ireal, irisul era electrizat parcă de verdele smarald, delimitat de stânci precise și supravegheat protector de munții îmbătrâniti de vreme( Munții Măcinului, a căror vârfuri nu depășesc 500 de metri).

Am avut plăcerea să-l cunosc pe proprietar, scafandru profesionist, Marcel Țăranu. Din relatările acestuia, cucerit de acest loc, a renunțat la munca în străinătate și a decis cu ani în urmă să cumpere întinderea de apă. Nu percepe nicio taxă celor care ajung aici, îi privește cu drag pe cei care se aventurează să se arunce în apa adâncă și limpede…

Curățenia o face pe cont propriu, deși eu i-am sugerat că ideal ar fi să se impună niște reguli de bun simț celor care sălășuiesc cu corturile peste noapte și nu numai…

Am aflat că…

 Lacul Iacobdeal este un lac antropic, a apărut într-o veche carieră de granit exploatată de italienii stabiliți în zonă în urmă cu zeci de ani. Izvoarele subterane au ieșit la suprafață și au format un loc de o frumusețe electrizantă.

Dinamitarea uneia dintre galerii, a făcut ca apa din pânza freatică să inunde locul și astfel s-a creat lacul. Acesta mi-a povestit că acoperă zeci de utilaje rămase în urmă, după exploatarea carierei de piatră.

“La Fântâna” este un lac care nu are legătură cu nicio altă unitate acvatică. În el nu se varsă nicio apă curgătoare și nu are niciun canal de scurgere spre Dunăre. Roca granitică care îl înconjoară, îi conferă un aspect de “căldare” asemănătoare unui lac glaciar. Alimentarea lacului cu apă are două căi: subterană, din izvoare al căror număr nu este cunoscut și de la suprafață, din precipitații (ploi, topirea zăpezii). Volumul apei din lac este influențat de climatul arid și de aportul de apă venit din izvoare, suprafața poate ajunge până la un ha, în funcție de nivelul apei. Datorită rocilor în jurul căruia s-a format, apa lacului are o radioactivitate ceva mai ridicată, motiv pentru care vegetația și fauna acvatică sunt sărace. Deși se află în apropierea Dunării, aici nu crește stuful, papura iar fauna piscicolă este redusă, în pofida faptului că populările cu pește au fost făcute în mod repetat. Aici nu întâlnești broaște.

În malul stâncos remarci o grotă cu deschidere la apă, oferindu-ți o imagine de neuitat. Este mirobolant! Contrastul dintre verdele smarald al apei și zona aridă din jurul acestuia, crestele tocite ale munților ce te privesc timid din zare și amurgul ce-i dă lacului splendoare, te determină să spui :,, Am să revin !” Lacul poate fi inclus în aria obiectivelor turistice ale Munților Măcinului, datorită modului său de formare, unic in țară.

Gabriela ODAGIU – Contributor

Articole similare

Lasă un răspuns


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/rural/public_html/wp-content/plugins/events-calendar-pro/src/Tribe/Customizer/Section.php on line 213