Mara-Cosău-Creasta Cocoşului, ecoturism recunoscut internaţional


By contribuitor / august 31, 2016

”Veniţi să descoperiţi adevăratul Maramureş pe bicicletă! Câteva dintre cele mai autentice sate sunt unite între ele prin drumuri vechi, ideale pentru o călătorie îndrăzneaţă la finalul căreia veţi fi asudaţi, bronzaţi şi etern înamoraţi de aceste locuri.” Acesta este îndemnul jurnalistului Pancras Dijk, de la National Geographic, de a veni şi vizita Maramureşul istoric.

Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului a dobândit statutul de destinaţie de ecoturism, pentru o perioadă de 3 ani, în luna iulie a anului 2014, în urma parcurgerii etapelor de evaluare din cadrul proiectului pilot „Destinaţiile Ecoturistice ale României”, iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Turism. Ţara noastră s-a remarcat astfel ca fiind prima ţară din Europa care are astfel de criterii tehnice de ecoturism, aplicabile la nivel de microregiuni. În acest fel se doreşte susţinerea brandului de ţară şi stimularea unei dezvoltări durabile a comunităţilor rurale cu patrimoniu natural şi cultural bogat.

Zona menţionată are o suprafaţă de aproximativ 46.000 ha plină de valori demne de preţuit: 7 arii naturale protejate (două fiind chiar situri Natura 2000 – Gutâi-Creasta Cocoşului şi Igniş), sate tradiţionale cu o arhitectură unică şi porţi monumentale din lemn, cu tradiţii şi obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajişti, fâneţe, zone împădurite), biserici-monument din lemn şi două biserici în Patrimoniul UNESCO.

Rezervatia Creasta Cocoșului, ”aflorimentul de stâncă al vulcanului adormit, este aria protejată emblematică a destinației ce îmbrățișează zona colinară blândă dintre cele două râuri: Mara și Cosău. Un petec de tihnă pe teritoriul comunelor Budești, Desești, Ocna Șugatag și Călinești, cu sate prietenoase, unde timpul se scurge mai lent, ca în alte locuri.

Fânețe împodobite cu claie de fân, contopite cu eclave de natură neatinsă – sunt semnul distinctiv ca ați ajuns în zonă. Peisajul cultural inconfundabil e dovada ințelepciunii ancestrale ce respectă natura ca sursă de trai într-o zonă izolată de forfota civilizației. Fructe de pădure, ciuperci și plante aromatice din flora spontană oferite de munte, sunt colectate cu grijă și transformate de gospodine în delicatese locale cu proprietăți revigorante. Lactate proaspete și carnea completează meniul simplu dar consistent al localnicilor ce se ocupă de procesarea lemnului și creșterea animalelor.” este descrierea pe care Asociaţia Ecologic o face zonei.

Veniturile sătenilor, sunt completate prin servicii turistice la scară mică oferite vizitatorilor. Din cele 25 de pensiuni gestionate de localnici, 3 sunt certificate în ecoturism, iar 7 fac parte din Rețeaua Patrimoniului Culinar Carpatic . Închirieri de biciclete puteți solicita în satele Desești, Breb și Ocna Șugatag.

Pornind la pas în satele destinației, veți descoperi poezia arhitecturii clădite din lemn a Maramureșului: gospodării cu monumentale porți sculptate, vâltori și pive, biserici de lemn din secolul XVII ce păstrează bogățiile sacre ale localnicilor, parte din ele fiind incluse în patrimoniul UNESCO. Alături de moștenirea culturala ce-i conferă identitate, explorarea naturii este invitația pentru vizitare, ce promite descoperirea de sine în context primordial. 7 rezervații naturale și 2 situri NATURA 2000 așteaptă să le descoperiți comorile ocrotite.

Demersurile pentru dezvoltarea zonei Mara-Cosău-Creasta Cocoşului ca destinaţie de ecoturism, în Maramureşul istoric, îşi are rădăcinile în anul 2006, când Asociaţia Ecologic, împreună cu WWF România şi Fundaţia pentru Parteneriat au creat un traseu turistic verde de 86 km care leagă 7 arii naturale protejate şi 7 sate tradiţionale. Ulterior, în anul 2012, în cadrul unui proiect WWF Romania (Promovarea Plăţilor pentru Servicii de Mediu şi a altor scheme de finanţare sustenabilă în bazinul Dunării) finanţat de UNEP, prin Fondul Mondial pentru Mediu, s-au pus bazele unui Parteneriat Local având drept scop promovarea şi dezvoltarea destinaţiei de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoşului, ca iniţiativă de interes local.

Mai mult, în cadrul acestui proiect a fost creat un mecanism cu totul nou pentru ţara noastră de sprijinire financiară a ariilor protejate de către sectorul de turism, pentru măsuri de conservare. Acest mecanism financiar reprezintă acum un model pentru zone cu nevoi similare sau care doresc să devină destinaţii de ecoturism, contribuţia sectorului privat pentru conservare reprezentând unul dintre criteriile pentru desemnarea ecodestinaţiilor în România.

foto: wikimedia.org

Răspunde


Articole recente


Top articole


  • URMĂREȘTE RURAL