Noi reguli au fost adoptate în luna aprilie a acestui an pentru simplificarea practicilor de producere a vinului în UE, acestea reprezentând pasul final pentru alinierea la Tratatul de la Lisabona al Comisiei Europene.
Această nouă legislație privind vinurile simplifică cerințele existente în vinificație, mărind în același timp coerența dintre practicile oenologice ale UE și, pe de altă parte, codul internațional al practicilor oenologice și codul oenologic internațional al Organizației Internaționale a viței de vie și vinului.
Această legislație îmbunătățită prezintă practicile oenologice autorizate într-un mod mai ușor de citit și de înțeles. Acest lucru va permite vinificatorilor să identifice cu ușurință practicile autorizate în UE, precum și toate cerințele, cum ar fi limitele, condițiile de utilizare și tipurile de vinuri la care se aplică.
Înainte de această legislație, au fost actualizate regulile privind următoarele elemente ale legislației UE privind vinificația pentru alinierea la Tratatul de la Lisabona:
- prezentarea și etichetarea vinului,
- autorizațiile pentru plantarea viței de vie,
- controale pentru a evita frauda în sectorul vitivinicol,
- registrul viticol și
- documentele care trebuie să însoțească importurile și exporturile.
În plus, adaptarea Regulamentului privind băuturile spirtoase la cerințele legale ale Tratatului de la Lisabona sa transformat într-o reformă foarte necesară, care vizează modernizarea cadrului legislativ pentru băuturile spirtoase și adaptarea acestuia la necesitățile sectorului și ale consumatorilor .
Acest nou regulament va asigura faptul că consumatorii sunt informați cu exactitate cu privire la metodele utilizate pentru producerea băuturilor spirtoase, sprijinind în același timp creșterea producătorilor de băuturi spirtoase. De asemenea, a simplificat procedurile de înregistrare a indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase (IG), atunci când sunt utilizate ca ingrediente, atunci când acestea sunt în conflict cu mărcile comerciale și atunci când se află în tranzit pe teritoriul UE. Aceste modificări vizează o mai bună protecție și o gestionare mai ușoară a GI-urilor pentru băuturi spirtoase.
Procedurile de aprobare sau de modificare a schemelor de calitate au fost, de asemenea, simplificate și aliniate la cele ale altor sectoare IG. În special, a fost stabilit un termen de 6 luni pentru examinarea de către Comisie a cererilor. Această simplificare va permite Comisiei să asigure gestionarea corectă și eficientă a fișierelor în viitor. Responsabilitățile Comisiei și ale statelor membre au fost clarificate pentru a face sistemul mai clar și mai ușor de gestionat.
Acest pachet legislativ asigură buna funcționare a pieței interne a produselor vitivinicole prin intermediul unor norme armonizate care se aplică în întreaga UE. Aceasta deschide calea pentru Comisie să se concentreze asupra viitorului sectorului în cadrul reformei PAC și să-și sporească sustenabilitatea.
sursa: Comisia Europeană – News
