Programul CASA VERDE a fost relansat


By corinazamfir / august 21, 2016

POSTARI ASEMANATOARE

Programele ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” dedicate celor care doresc finanțare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice se află în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august.

Casa Verde își propune să crească confortul și calitatea vieții pentru cât mai mulți români, dar și să creeze o piață a produselor și serviciilor ecologice.
În acest an, bugetul programului „Casa Verde” atinge 138 de milioane de lei.

„O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, la conferința de lansare a proiectului.

Pentru clădirile publice se pot obține finanțări‬ de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitățile de cult și două milioane de lei pentru instituțiile publice. Pentru primării, subvenția este de maximum 4 milioane de lei pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și scade proporţional până la 500.000 de lei pentru localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

În acest an, programul are o componentă total nouă, denumită‪ Casa Verde Plus‬. Românii vor avea la dispoziție 72 de milioane de lei pentru proiecte prin care își pot instala panouri solare sau pompe de căldură și își pot izola termic locuințele cu materiale ecologice (‪‎cânepă‬,‪ ‎lână‬, plută‬ sau celuloză‬). O altă componentă importantă a Programului Casa Verde Plus este destinată clădirilor de utilitate publică: școli, grădinițe, spitale, policlinici, cămine de bătrâni, centre de plasament și multe altele. Acestea pot beneficia de sume importante pentru instalarea de panouri solare, fotovoltaice, pompe de căldură, turbine eoliene, instalații de biogaz, izolație din materiale ecologice, acoperișuri verzi, sau sisteme de iluminat cu tehnologie ‪‎LED‬, se arată în comunicarea oficială a ministerului Mediului.

”În acest an lansăm în premieră și programul <Casa Verde Plus>. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice și 33 de milioane de lei pentru cele juridice”, a mai adăugat ministrul.

Proiectele finanțate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereților cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Cei care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc. Finanțarea va fi acordată pe principiul ”primul venit, primul servit”.

Ghidurile de finanțare pot fi găsite aici: http://goo.gl/bbbwpq.

foto: radioiasi.ro

Răspunde


Articole recente


Top articole


  • URMĂREȘTE RURAL