Păsările de curte reprezintă singurul produs din carne a cărui producție și consum vor crește semnificativ în perioada următoare. De asemenea, cererea pentru produsele lactate precum brânza, ar trebui să-și continue trendul ascendent. Acestea sunt doar două din proiecțiile menționate în raportul Uniunii Europene cu privire la perspectivele agricole din perioada 2018 – 2030, publicat de către Comisia Europeană în luna decembrie a anului trecut.
În raport sunt prezentate și proiecțiile pentru o gamă largă de produse agroalimentare, inclusiv carne, culturi arabile, lapte și produse lactate, fructe și legume. Sunt menționate evoluția veniturilor agricole și aspectele de mediu ale agriculturii UE. În plus, accentul pe sectorul ecologic al fiecărei piețe este inclus în secțiunea “What about organics?”[n.a. Ce e cu produsele organice?].
În conținutul de 123 pagini al raportului, se menționează că mulți lideri în domeniu vor influența în deceniul următor piețele agricole în UE și în afara acesteia. Raportul ia în considerare impactul comportamentelor consumatorilor pe aceste piețe. De exemplu, consumatorul și cetățeanul vor deveni mai conștienți de alimentele, aprovizionarea și impactul acestora asupra mediului și a schimbărilor climatice. Pentru producători, acest lucru va duce la creșterea costurilor de producție, dar va reprezenta, de asemenea, o oportunitate de a diferenția produsele, adăugând valoare, reducând în același timp impactul negativ asupra climei și mediului. Acest lucru se va reflecta în faptul că sistemele alternative de producție, cum ar fi produsele locale, organice sau alte produse certificate, vor fi din ce în ce mai solicitate.
Raportul preconizează o scădere a terenurilor agricole totale în UE, deși într-un ritm mai lent decât în ultimul deceniu, de la 178 milioane ha în 2018 la 176 milioane ha în 2030. În conformitate cu această tendință, principalele cereale, pășunile și culturile permanente vor scădea în continuare până în 2030. În schimb, terenurile utilizate pentru furaje vor avea o ușoară creștere, ajungând la 22 milioane ha în 2030.
Raportul UE cu privire la perspectivele agriculturii în perioada 2018 – 2030 conține toate datele relevante ale piețelor, fiind completat de o explicație a presupunerilor, o descriere a mediului macroeconomic, și a consecințelor generale generate de incertitudini. Predicțiile și perspectivele subliniate în raport au fost discutate la conferința agricolă anuală a UE care a avut loc la Bruxelles în zilele de 6 și 7 decembrie 2018.
Surse:
Comisia Europeană – Politici, informații și servicii (https://ec.europa.eu/info/news/eu-agricultural-outlook-2018-2030-changing-consumer-choices-shaping-agricultural-markets-2018-dec-06_en)
EU Agricultural Outlook – For Markets and Income 2018-2030 (Agriculture and Rural Development) (https://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/medium-term-outlook_en)
