În 3 noiembrie 2017, MADR a emis Ordinul nr. 358 prin care se aduc noi prevederi, și anume: aprobarea Instrucțiunii nr. 1/ 18.10.2017, modificări și completări ale Ord. nr. 962/ 2016 cu privire la criteriile accesării sprijinului acordat de către stat pentru împădurirea terenurilor agricole sau neagricole.
Conform Ord. 358 din 3.11.2017 se va acorda un sprijin financiar de la stat nerambursabil, împărțit în două prime, având o valoare fixă (costuri standard/ ha pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole):
- Prima 1 – Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere – cuprinde şi costurile proiectului tehnic elaborat pentru împădurire.
Proiectul este realizat de către o unitate de amenajări forestiere într-un interval de maxim 2 ani.
Pentru terenurile agricole, sprijinul acordat pentru proiect este în valoare de: 3994 euro/ ha la câmpie, 2528/ ha în zonă de deal și 2619 euro la munte.
Pentru terenurile neagricole, valoarea fixă acordată pentru elaborarea proiectului este: 4393 euro/ câmpie, 2639 euro/ deal și 2730 euro/ munte.
- Prima 2 – Prima anuală, pentru o perioadă de 12 ani – necesară pentru costurile de întreținere şi îngrijire a plantaţiei forestiere.
Ajutorul de stat pentru întreținere este acordat pe o perioadă de 6 ani, în același cuantum pentru ambele tipuri de terenuri și anume:
–pentru câmpie: an 1 – 1138 euro/ ha, an 2 – 2423 euro/ ha, an 3 – 1671 euro/ ha, an 4 – 899 euro/ ha, an 5 – 632 euro/ ha și anul 6 – 632 euro/ ha;
–pentru deal: an 1 – 1443 euro/ ha, an 2 – 1923 euro/ ha, an 3 – 1438 euro/ ha, an 4 – 834 euro/ ha, an 5 – 465 euro/ ha și anul 6 – 465 euro/ ha;
–pentru munte: an 1 – 487 euro/ ha, an 2 – 1295 euro/ ha, an 3 – 1198 euro/ ha, an 4 – 109 euro/ ha, an 5 – 109 euro/ ha și anul 6 – 53 euro/ ha.
Ajutorul pentru lucrările de întreținere este acordat în același cuantum atât pentru terenurile agricole, cât și pentru terenurile neagricole, din 2 în 2 ani. Pentru anii 7, 8 și 9, sprijinul financiar este de 191 euro/ ha/ indiferent de zonă, teren agricol/ neagricol. Începând cu anul 9, subvenția este de 157 euro/ ha, la câmpie și deal, iar pentru munte este de 262 euro/ ha agricol/ neagricol.
Proprietarii de terenuri agricole beneficiază şi de compensații tot prin Prima 2, pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, în urma împăduririi acestora, în valoare de 190 euro/ ha anual, indiferent de zona în care se află terenul.
Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7.000.000 euro.
În noul Ordin se introduc dispoziții noi referitoare la cine poate beneficia de acest sprijin, aceștia putând fi deținătorii publici și privați de terenuri agricole (teren arabil, culturi şi pajişti permanente folosite în scopuri agricole în ultimii 2 ani), proprietar de drept, arendaș, orice formă asociativă, excepție cei consemnați la Cap.17 – ,,Definiții și abrevieri” sau de terenuri neagricole, cu scopul de a materializa prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite, anume:
– pentru perdele forestiere de protecție trebuie să aibă minim 0,5 ha, iar suprafața compactă să fie de cel puțin 0,1 ha;
– pentru trupuri de pădure trebuie să aibă o suprafață de teren de cel puțin 1 ha, suprafața compactă fiind de minim 0,5 ha.
Suprafața compactă reprezintă o suprafață continuă de teren și nefracționată.
Dacă terenurile sunt în proprietatea statului, sprijinul se acordă doar dacă organismul privat sau UAT face dovada gestionării acestora pe toată perioada contractată de finanţare.
Conform OUG nr. 3/2015, terenurile agricole/neagricole împădurite reprezintă zone de interes ecologic, în baza schemei de ajutor de stat ,,Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” – sesiunea 2/ 2017 Cod DPD – sv – FEDR/ Măsura 8.
O altă condiție pentru alocarea acestui sprijin financiar de la stat este ca solicitanții să nu beneficieze de alte tipuri de ajutor din Fondurile ESI sau publice pentru aceeași parcel, în același interval de timp, fie prin plata directă, fie prin plata compensatorie pe măsuri de dezvoltare durabilă. Pentru acei care au deja depusă cererea unică de plată, există o excepție: lucrările de împădurire dacă sunt începute până la 1 octombrie, solicitanții pot beneficia în anul respectiv de plata direct. Dacă parcelele SAPS declarate în cererea unică de plată în scopul împăduririi, dar asupra cărora intervin modificări de suprafață prin depunerea formularelor de retragere M3 și de adăugare M2 pentru Campania 2017, fermierii sunt obligați să respecte dispozițiile art. 13, alin. (1) și (2) din OMADR nr.619/2015 cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, dacă lucrările de înfiinţare a plantaţiilor demarează înainte de 1 octombrie, parcelele respective nu mai pot beneficia de plăţi directe acordate pe suprafaţă.
Toate terenurile agricole sau neagricole pentru care se solicită ajutor de la stat trebuie să fie eligibile,conform Ord. 358/ 3.11.2017. Lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere se vor realiza în maximum 2 ani de la data semnării contractului de finanţare.
Solicitantul se va adresa APIEI printr-o Notă de constatare cu privire la suprafețele declarate și înregistrate în sistemul IACS și LPIS.
De asemenea, în noul Ordin, solicitantul are obligația să depună coordonatele parcelei ce va fi împădurită, Oficiului de Cadastru.
Cererea de sprijin va fi depusă la CJ APIA care a emis Nota de constatare, subvenția se acordă doar o singură dată, pe o perioadă de 14 ani, pentru suprafața solicitată și este evaluată în cel mult 24 de zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de depunere a cererilor de sprijin aferentă sesiunii în curs. Termenul se poate depăși cu 5 zile lucrătoare pentru cererile de sprijin a căror suprafaţă propusă spre împădurire se află amplasată în raza administrativă a cel puţin două judeţe.
Cererea de sprijin este valabilă pentru o singură sesiune și doar dacă este eliberată de APIA, după înștiințarea pe site-ul official
În noul Ordin s-a anulat acum există condiția suprafeței minime pe categoriile de plantație pentru a se putea deosebi suprafețele compacte. Vor avea prioritate cei care vor veni cu propuneri de cel puțin 2 specii de bază în compoziție.
O altă schimbare în cadrul acestui nou Ordin este că, parcelele vor fi măsurate în teren de către personalul control al APIEI, coordonatele se vor transmite în sistemul IPA Online (digitizarea suprafețelor) pe ultimele două campanii integrale, stabilindu-se astfel tipul de categorie al terenului agricol/neagricol și în mod concret care dintre ele sunt parcelele de teren neagricol, cu o suprafața mai mică de 0,1 ha.
Anexa nr 1 din Ord. 962/ 2016 este schimbată cu Procedura operațională pentru primirea, evaluarea, selecția și contractarea cererilor de sprijin privind schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, Sesiunea 2/2017, ediția II, COD DPD SV – FEADR/ Măsura 8.
Anexa nr 2 din Ord. 962/ 2016 este revizuită și înlocuită cu Situația edițiilor și reviziilor în cadrul edițiilor procedurii formalalizate prevăzute la alin (1), în anexa nr. 3 a Ord. MADR nr. 358/ 3.11.2017.
În art. 4 al prezentului Ordin este consemnat că, APIA are obligația să ducă la îndeplinire aceste dispoziții legale.
Propunerea de modificare a Manualului de proceduri pentru primirea, evaluarea, selecția și contractarea cererilor de sprijin privind schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, versiunea 1.0, COD DIACS – SPMDR/ M8, 2016 MADR –APIA, Direția Plăți directe, Serviciul FEADR – sectorul vegetal este aprobată și semnată de: Dir. Gen. Adrian Pintea, Dir. Gen. adj. Cornel Turcescu și avizată de Dir. DPD – sv Corina Rica.
Ordinul MADR nr. 358 din 3 noiembrie 2017 este semnat de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
