Un heleșteu amenajat din fonduri europene a secat după o lună


By contribuitor / august 31, 2016

300.000 de euro au intrat în pământ, la propriu, la Calafat. Un heleşteu făcut cu bani europeni, prin Programul Operațional de Pescuit, a dispărut

300.000 de euro au intrat în pământ, la propriu, la Calafat. Un heleşteu pentru care s-a plătit această sumă din bani europeni, prin Programul Operațional de Pescuit, a dispărut la trei săptămâni de la inaugurare, toată apa infiltrându-se în pământ, informează Digi24.
Primăria, cea care a comandat lucrarea, dă vina pe constructor, iar acesta pe proiectant.
„A fost o lucrare câștigată pe SEAP care s-a executat în conformitate cu legea din România. Această lucrare este în garanție doi ani de zile și da, este o problemă: scade nivelul apei foarte rapid și nu ar trebui să scadă foarte rapid. De aceea am făcut demersurile necesare către firma care a executat lucrarea și către firma de proiectare și asistență tehnică și în cel mai scurt timp trebuie să remedieze problema pentru că e problema dumnealor. Toate studiile care s-au făcut înainte pentru balta aceasta sunt paraavizate de instituțiile statului. Nici eu nu m-am așteptat ca într-o lună jumate balta să sece. Am fost șocat, vă spun sincer. La fel ca cei care o văd acum și am făcut demersurile necesare pentru remedierea problemei”, a declarat Dan Vîrtopeanu, administratorul Primăriei Calafat, citat de agerpres.ro.
Potrivit lui Vîrtopeanu, proiectul nu presupunea popularea cu pește, ci doar menținerea unui nivel de apă care să asigure habitatul pentru păsări etc.
Primăria Calafat a obţinut în anul 2014 fonduri europene pentru a dezvolta habitatul din zonă. Mai exact, pentru un heleşteu. În realitate, proiectul a însemnat o groapă săpată în pâmânt şi umplută cu apă. După trei săptămâni, însă, aceasta a secat şi în locul iazului e din nou câmp. Autorităţile locale au luat legătura cu firma care a realizat lucrarea.

„Lucrarea respectivă este încă în garanţie, iar noi am făcut adrese către proiectant şi excutantul lucrării ca să remedieze situaţia. Se pare că dintr-o eroare, nu ştiu exact a cui, apa din baltă se infiltrează”, a declarat Lucian Ciobanu, primarul din Calafat, pentru Digi24.
Firma care a executat lucrarea promite că va reface iazul dacă a fost o eroare de construcţie.
Dumneavoastră mi-aţi spus că ar fi lipsa membranei pe fund. Aşa este. Nu este membrană pe fund. Dar proiectantul, din studiile lui, a considerat că argila de pe fund este impermeabilă. Acum trebuie văzut. Trebuie analizat. Nu avem un răspuns acum. Dacă e o greşeală de execuţie, trebuie să o corectăm”, a  spus Constantin Tronea, reprezentantul firmei de construcţii.

Proiectantul lucrării nu a putut fi contactat.
Locuitorii din Calafat afirmă însă că un astfel de proiect într-un oraș în care iarna se încălzesc la bloc cu sobe pe lemne întrucât termoficarea nu mai funcționează nu avea niciun rost, mai ales că orașul este situat pe malul Dunării.
foto: 7est.ro

Răspunde


Articole recente


Top articole


  • URMĂREȘTE RURAL